Presenteïsme??

Blogs
Werkstress

 

Wat is ‘presenteïsme’ nu eigenlijk?

 

Presenteïsme, ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord, maar heb het wel persoonlijk ondervonden. Het is wanneer je wel op je werk verschijnt, maar er niet met je hoofd bij bent. Niet helemaal op je best bent vanwege gezondheidsproblemen, vermoeidheid of persoonlijke zorgen. En dan niet omdat je een keertje een korte nacht hebt gehad, maar meer structureel. Het is het tegenovergestelde van absenteïsme, maar het is vaak lastiger te herkennen.  Vaak blijven we gewoon doorgaan, ook al zijn we moe, gestrest, of zelfs ziek. Dit kan de productiviteit verlagen en de sfeer op de werkvloer negatief beïnvloeden. Om hiermee om te gaan, moeten we het eerst leren zien en begrijpen.

Wist je dat er vrijwillige en onvrijwillige presenteïsme bestaat?

Presenteïsme kan zowel vrijwillig als onvrijwillig voorkomen, afhankelijk van de motivaties en omstandigheden van de werknemer. Bij vrijwillig presenteïsme kiest de werknemer ervoor om te blijven werken ondanks gezondheidsproblemen of vermoeidheid. Dit kan te maken hebben met werkdruk, angst voor afwezigheid, of een bedrijfscultuur waarin doorwerken wordt aangemoedigd.

Onvrijwillig presenteïsme daarentegen kan het gevolg zijn van situaties waarin de werknemer zich verplicht voelt om te blijven werken, ondanks duidelijke signalen van ziekte of burn-out. Het kan zijn dat het loon, de angst voor werkverlies, of het gebrek aan ziekteverlof een rol spelen. Beide vormen van presenteïsme dragen bij aan een lagere productiviteit en kunnen het welzijn van de werknemer aantasten.

Vaak zijn de tekenen van presenteïsme subtiel. Het kan zijn dat een collega aanwezig is, maar niet zo alert is als normaal. Misschien zijn ze niet zo betrokken bij de taken of lijken ze overweldigd door stress. Het herkennen van deze signalen is essentieel om het probleem aan te pakken.

Het aanpakken van presenteïsme begint met het creëren van een ondersteunende werkomgeving waarin werknemers zich vrij voelen om hun gezondheidsproblemen te bespreken en hulp te zoeken indien nodig. Flexibele werktijden, wellnessprogramma’s of workations en open communicatie kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van de druk en het bevorderen van een gezonde werk-leven balans. Is dat al een beetje ingeburgerd op de werkvloer of valt daar nog wel een inhaalslag te maken?

Graag wil ik een lans breken voor mentale veerkracht, het cultiveren daarvan kan een krachtig schild vormen tegen de effecten van stress, vermoeidheid en demotivatie. Het stelt werknemers in staat om beter om te gaan met uitdagingen, tegenslagen en stressvolle situaties, waardoor ze productiever, betrokken en enthousiast blijven, zelfs in moeilijke tijden.

Maar hoe kunnen organisaties mentale veerkracht bij hun werknemers bevorderen? Hier zijn enkele praktische stappen die u kunt nemen:

✔ Training en Educatie:

Investeer in programma’s die werknemers helpen omgaan met stress, emotionele uitdagingen en het opbouwen van veerkracht. Dit kan variëren van workshops en trainingssessies tot cursussen en coaching.

✔ Openheid en Ondersteuning:

Creëer een werkomgeving waarin open communicatie, empathie en ondersteuning worden aangemoedigd. Werknemers moeten zich veilig voelen om hun zorgen te uiten en hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

✔ Flexibele Werkregelingen:

Indien mogelijk, bied flexibele werkschema’s, thuiswerkmogelijkheden en andere voorzieningen die werknemers helpen een gezonde werk-leven balans te behouden. Dit kan stress verminderen en de algehele tevredenheid op het werk vergroten.

✔ Gezond en vitaal:

Stimuleer een gezonde levensstijl door programma’s aan te bieden die gericht zijn op voeding, lichaamsbeweging en mentaal welzijn. Gezonde werknemers zijn over het algemeen veerkrachtiger en minder vatbaar voor stress. Voor een korte en rustgevende meditatie pauze kun je hier terecht : magische meditatie

Door deze maatregelen te implementeren, kunnen organisaties niet alleen het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers verbeteren, maar ook de productiviteit verhogen en de kosten van presenteïsme verminderen.

Laten we niet vergeten dat hogere mentale veerkracht niet alleen een individuele vaardigheid is, maar ook een investering in de veerkracht en het succes van de organisatie als geheel. Plus voorkomen is beter dan genezen!

Wil je meer weten over mentale veerkracht en stresspreventie? Kijk dan eens hier  : nextlevelteambuilding

Herken jij dit bij jezelf of binnen je bedrijf en wil je het gaan aanpakken voordat het te laat is ?

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Aarzel niet en stuur me gerust een dm bericht!

Ik wens je een mooie dag met volledige aandacht in het hier-en-nu

Delen is lief!

× Een app is sneller!