Panta Rhei, maar het stroomt niet altijd!

Blogs
Alles stroom Cayacoaching

Panta Rhei, maar niet altijd!

Zoals de Griekse filosoof Heraclitus al zei, panta rhei, alles stroomt. Net zoals in een rivier continu nieuw water toestroomt en toch dezelfde rivier blijft, zo ervaren wij ook de eeuwige, constante veranderingen in het leven. Het concept van panta rhei illustreert de eenheid van tegendelen en de constante stroom van verandering.

Hier op Kreta, in het pittoreske dorpje waar wij momenteel verblijven, hebben we recentelijk vier dagen zonder water gezeten. Ja, je leest het goed: vier hele dagen zonder een druppel water uit de kraan! Het klinkt ongelooflijk, maar het was een realiteit die ons bewust maakte van de luxe van dagelijks stromend water. Het besef hoe belangrijk het is om gewoon de wc door te kunnen spoelen, te douchen, de afwas te doen of de tuin te sproeien, is een eye-opener. Sta hier eens even bij stil – je begrijpt meteen hoe waardevol het is.

Water!

Vanmorgen voelde ik me zo blij als een kind toen ik ontdekte dat er weer water uit de kraan kwam. Ik kon eindelijk douchen en mijn haar wassen! Hoe simpel kan geluk zijn?

Maar zoals Heraclitus ons leert, stroomt het niet altijd in het leven. Soms voelt het zelfs alsof je tegen de stroom in zwemt en alles wat je doet moeizaam gaat. Herken je dat gevoel? Alsof je voortdurend tegen je eigen stroom in probeert te bewegen en niets lijkt te lukken?

Kwestie van geduld?

Op zulke momenten is geduld vaak de sleutel. Net zoals met het waterprobleem hier, kan tijd wonderen doen en dingen weer op hun plaats laten vallen. Maar soms is er meer nodig dan alleen wachten. Soms moet je jezelf een liefdevolle schop onder je kont geven, zoals ik dat gisteren bij mezelf deed, om weer in beweging te komen. Want uiteindelijk draait het daar om: alles is in beweging. Panta Rhei.

Heraclitus

Dus de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je vastzit of tegen de stroom in zwemt, herinner jezelf dan aan de filosofie van Heraclitus. Besef dat alles in beweging is, en dat ook dit moment van stagnatie voorbij zal gaan. Misschien kost het wat tijd en geduld, misschien wat zelfmotivatie, maar uiteindelijk zal de stroom weer hervatten. Panta Rhei, alles stroomt, maar niet altijd op hetzelfde moment of op dezelfde manier.

 

Delen is lief!

× Een app is sneller!