Hoogte-en dieptepunten

Blogs
yin yang, caya. coaching

Zonder dieptepunten, geen hoogtepunten.

 

Zonder leed, geen vreugde.

 

Ja, mooi toch, die tegeltjes wijsheid.
Kun je je hoogtepunten vieren maar ook je dieptepunten?
Meestal zie je achteraf pas, dat je dieptepunt misschien wel een hoogtepunt was. Dat je hebt mogen leren om het anders te gaan doen, of iets loslaten of iets in jezelf te transformeren.
Het zijn niet de pieken die de kwaliteit van je leven bepalen, maar hoe je met de dalen omgaat. Investeren in vaardigheden die je leren tegen de wind op te boksen zijn van levensbelang. Dat geld voor een succesvolle onderneming, voor een goede gezondheid, een goede relatie en voor een goede mentale weerbaarheid.
Het inzicht verkrijgen in het waarom, is meestal de eerste stap van verandering. Bewust worden van patronen, gedrag, situaties, emoties of gedachten, dat vergt echt wel lef. Je hebt lef nodig om naar jezelf te durven kijken. En nog meer lef om jezelf te durven aanpakken. Om JA tegen jezelf te zeggen.
JA, ik ga ervoor!  Ik ga voor vernieuwing, verandering, verbetering.
Ben jij klaar voor die transformatie? Juist nu. Zeg je JA tegen jezelf, dan zeg je JA tegen het leven.

Hoe kun jij dat gaan aanpakken? Een van de belangrijkste vaardigheden is: positief denken. Het is misschien even oefenen, maar het is makkelijker dan je denkt, want wat je denkt bepaal je tenslotte helemaal zelf! Daar heb je gewoon controle over. Over de situatie waarin je terecht gekomen bent heb je dat niet altijd, maar over de gedachten die je over de situatie hebt ben jij de baas. Het betekent een wereld van verschil hoe je je uiteindelijk over de situatie voelt.

En weet dat alles in het leven tegenpolen heeft, zoals het yin/yang model. Vreugde en verdriet, liefde en haat, licht en donker. Zonder duisternis is er geen licht. Zonder downs geen ups. Het allerbelangrijkste is dat je leert om niet te veel mee te gaan in de downs. Laat je niet door je emoties meeslepen maar weet dat er altijd weer een lichtpuntje komt, een hoogtepunt. Ook of misschien wel juist uit die down, dat dieptepunt.

Jij kan het zelf in de hand houden en bepalen, je hoogtepunten. Je eigen, persoonlijke succes, oftewel je kwaliteit van leven. Iedereen kent zijn dalen in de vorm van bijvoorbeeld een echtscheiding, ziekte, ontslag of burn-out. Maar hoe je er uiteindelijk zelf mee omgaat maakt het verschil.

Door JA tegen onszelf te zeggen en te investeren in onszelf creëren we onze eigen pieken. Zodoende ben je voorbereid om met de nieuw verworven inzichten en vaardigheden, de dalen én pieken van het leven te beleven én te overleven.

Vier daarom, juist vandaag, je hoogte-en diepte punten, want je succes wordt uiteindelijk niet bepaald door je hoogtepunten, maar hoe je met de dieptepunten omgaat.

Ik wens je vele mooie hoogtepunten en wijsheid, liefde en kracht tijdens je dieptepunten.

Delen is lief!

× Een app is sneller!