Hoe blijf je fysiek en mentaal vitaal?

Blogs

Hoe bevorder je je gezondheid en vitaliteit?

 

Wat kun je zelf doen om in deze donkere dagen toch aan je mentale en fysieke gezondheid te werken?

Doordat de dagen nog zo kort zijn en het gauw donker is, kan het zijn dat je gauw moe bent, misschien heb je geen zin om goed voor jezelf te zorgen, gezond eten schiet er vaak bij in, dan maar een snelle hap en zo gaan ook nog eens je goeie voornemens in rook op!

Wat kan jij eraan doen? Ga je zo door of is nu de tijd aangebroken om eens goed naar jezelf te kijken en het over een hele andere boeg te gooien?

Je kunt je bijvoorbeeld eens gaan verdiepen in yoga en meditatie, of mindfulness. De eerste stap is namelijk om okay met jezelf te zijn en de energie terugkrijgen om aan jezelf te werken.  Is het echter niet zo dat als jij rustig bent in je hoofd, dat je dan veel meer voor elkaar krijgt? Dat je goede beslissingen kunt maken? Gestructureerd kunt werken, zonder allerlei afleidende gedachten? Dat je sterker in je schoenen staat? Dat je minder last hebt van deprimerende gedachten, een betere start van de dag hebt, je blijer en gezonder voelt en gezondere keuzes maakt voor jezelf.

En dat je kiest voor gezonde voeding. Ik wil het nu eerst even hebben over wat simpele stappen die je kunt nemen om je wat beter te laten voelen. Als jij eenmaal dat verschil merkt en je dus meer energie krijgt, ga je vanzelf wel door met deze nieuwe lijfstijl. Soms heb je alleen maar even een zetje in de goede richting nodig en gaat de rest vanzelf!

Ik ben een groot fan van de mediterrane keuken en van het Kretenzer dieet. Het ‘mediterrane dieet’ werd in 2010 bijgeschreven op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de Unesco. Dan zal het wel goed zijn, denk ik, maar het is vooral heel erg lekker!

De basis van het Kretenzer dieet is het volgende :

Ten eerste :  Veel verse groente en fruit, het liefste lokaal geteeld. Slechts 1 of 2 keer per week vlees/vis/kip, ook weer het liefste lokaal (biologisch) geteeld. Geen zakjes, pakjes en take away! Gebruik het liefste een goede olijfolie. Zaden en noten op dagelijkse basis zijn een must! Melkproducten met mate en brood en graanproducten met mate. Een glas rode wijn bij de maaltijd is zeker toegestaan.

De voordelen van het Kretenzer en mediterrane dieet.

Dit dieet, wat meer een levensstijl is dan een dieet, staat model voor een perfect uitgebalanceerde voeding.

Lees hier meer over :                 https://www.ahealthylife.nl/mediterrane-dieet-leidt-tot-betere-cognitieve-functies-en-geheugen/

Groente en fruit zorgen voor vezels, vitamines, minerale zouten en alle mogelijke soorten antioxidanten. Brood, graanproducten en groente leveren koolhydraten en vezels, vitamines en minerale zouten. Verzadigde vetzuren zijn in de minderheid, omdat weinig vlees wordt gegeten, terwijl mono- en poly-onverzadigde (waaronder Omega 3) dankzij de noten en zaden, gevogelte, vis en olijfolie overduidelijk aanwezig zijn. Voor wat betreft rode wijn, die bevat beschermende polifenol en tannine, die een gunstige werking hebben bij ontstekingen, hartziektes en kanker.

 

Hier volgt nog een leuk recept voor een lekker energierijk ontbijt :

Benodigdheden :

1 eetlepel geplette lijnzaad ( de hele lijnzaad zelf even pletten in een vijzel of hakmolen)

1 eetlepel chiazaad

1 eetlepel hennepzaad

kop water

vers fruit uit het seizoen

noten

kokosroom

Laat de zaden 15 min weken en wellen in het water. Zodra dat klaar is kun je het fruit en de noten toevoegen en aftoppen met kokosroom.

Dit energierijke ontbijtpapje, zorgt voor je dagelijkse eiwitten en mineralen :

  1. Hennepzaad

Hennepzaad komt van de hennepplant. Het is één van de oudste medicinale planten in de wereld. Hennepzaad bevat plantaardige eiwitten en het essentiële omega 3 vetzuur ALA. Verder bevat het meer dan 20 soorten vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B6, E en C en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, chroom, zink, mangaan.

  1. Chiazaad

Chiazaad bevat net als hennepzaad veel van het essentiële omega 3 vetzuur ALA, plantaardige eiwitten en antioxidanten. Daarnaast is het een bron van vezels, bevat het onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, koper en fosfor.

  1. Lijnzaad

Lijnzaad is in zijn geheel niet goed verteerbaar in de darmen , daarom is het beter om ze eerst te pletten zodat ze openbreken. Ook lijnzaad is een bron van het essentiële omega 3 vetzuur ALA en plantaardige eiwitten. Daarnaast bevat het vitaminen zoals vitamine B1 en B2 en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en kalium.

  1. Vers fruit uit het seizoen

Zorgt uiteraard voor de nodige vitamine C en als je ook blauwe bessen toevoegt die bevatten : vitamine C, vitamine K en mangaan.

  1. Pecannoten, zorgen voor o.a. vitamine E en vitamine B1.

 

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, dan kun je mij natuurlijk altijd contacten!

Ik zeg : Eet smakelijk en Geniet van je dag!

 

 

Delen is lief!

× Een app is sneller!