12 Signalen van een burn-out

Blogs
12 signalen van burn-out

Wat zijn de signalen van een burn-out?

 

Het is heel lang geleden dat ik in een burn-out zat maar ik weet nog heel goed hoe dat voelde. Het gekke is dat ik het niet zag aankomen, alleen achteraf waren alle signalen er wel. De signalen op de bovenstaande afbeelding had ik ongeveer allemaal. Alleen ik dacht dat ik wat overspannen was en het gewoon te druk had op mijn werk. Even een weekje vakantie zou vast wel helpen, dacht ik. Na die vakantie wilde ik helemaal niet meer naar mijn werk en kon er de kracht niet meer voor vinden, het werd van kwaad tot erger, ja inderdaad; ik was in een burn-out terecht gekomen.

Inmiddels weet ik dat het negeren van vermoeidheid, fysiek ongemak, de behoefte aan rust, overvallen worden door huilbuien, slecht slapen, symptomatisch is voor mensen die gevoelig zijn voor een burn-out. Je trekt te laat aan de bel of je lijf zegt zelf ‘stop’. Dit weksignaal is ingrijpend: je kent jezelf niet meer, anderen herkennen je niet meer. Burn-out gaat hand in hand met een diepe identiteitscrisis – je bent niet wie je dacht te zijn: de alleskunner, de onvermoeibare, de doorzetter, de redder in nood. Deze crisis vraagt om de juiste aanpak op identiteits- en zingevingsniveau.

Mij heeft het heel erg geholpen om te leren naar binnen te gaan en te mogen kijken naar wat er zich daar af speelt. Okay, het was een lastige en pijnlijke weg maar uiteindelijk heeft het me wel gebracht tot waar ik nu ben. Toentertijd was het boekje van Deepak Chopra; de zeven spirituele wetten van succes, mijn persoonlijke leidraad. Zo is mijn interesse in de yoga filosofie gewekt en wat ben ik blij dat raja yoga op mijn levenspad is gekomen!

Door de yoga heb ik geleerd dat ik alles in huis heb om in balans te blijven en mijn emoties niet meer de overhand nemen. Ik heb mijn rust-punt gevonden.

Helen van burn-out vraag tijd en ook de bereidheid om naar je-zelf te leren kijken.  Tijdens het 8-stappen programma leer je te kijken naar wie je bent, waar je voor staat en waarom je handelt zoals je nu handelt. Je krijgt voortdurend een spiegel voorgehouden en leert je eigen patronen te (h)erkennen en te doorbreken. Het is het begin van een complete aanpak waardoor je in staat bent betere en bewuste keuzes te maken. Je leert signalen van je lichaam en geest vroegtijdig te herkennen en te handelen, om zo terugval te voorkomen. Je komt in je ware staat van zijn en in je natuurlijk kracht te staan. Zo wordt je meester over jezelf. Jij hebt inzicht en overzicht verkregen en dat zorgt ervoor dat je weer de regie en controle terugkrijgt.

Heb je interesse of vragen?

Laat het me weten💓

 

 

 

 

Delen is lief!

× Een app is sneller!