Niets gevonden.

Je bent goed genoeg!

Je bent goed genoeg: leef met zelfliefde en acceptatie

Er was een tijd dat ik constant op zoek was naar rust. Ik dacht dat als ik maar hard genoeg werkte, als ik alles op orde had, ik eindelijk dat moment van complete ontspanning zou bereiken. Maar steeds als ik daar bijna was, gleed het weer uit mijn handen. Tot ik besefte: rust is geen einddoel. Het is een ritme. Een beweging waarin ik mag meebewegen, in plaats van ertegen te vechten. Ik hoefde mezelf niet langer te forceren. Ik was al goed genoeg, precies zoals ik ben.

Stop met zoeken naar ‘eindelijk rust’

Rust is geen prijs die je wint na een lange strijd. Het is geen eindpunt waar je naartoe werkt. Het is een constante dans tussen energie en ontspanning. Onrust betekent niet dat je faalt, het betekent dat je leeft.

Wat kun je doen? Zie je energie als een golfbeweging. Soms bruis je van ideeën en motivatie, soms heb je rust nodig. Sta jezelf toe om in beide fases te zijn zonder oordeel.

Een onderzoek van de Stanford University (2018) laat zien dat mensen die zichzelf toestaan om natuurlijke energiecycli te volgen, minder stress en meer productiviteit ervaren dan degenen die constant streven naar een geforceerde balans.

Voelen in plaats van controleren

Ik was jarenlang een controlefreak. Mijn agenda was heilig, mijn to-do-lijst eindeloos. Alles wat ik deed moest een doel hebben. Maar in die controle raakte ik mezelf kwijt. Ware kracht zit niet in beheersen, maar in vertrouwen. Vertrouwen op je gevoel, op het moment.

Wat kun je doen? Begin je dag niet met de vraag: “Wat moet ik doen?” maar met: “Hoe voel ik me?” Laat je gevoel je richting bepalen. Dit helpt je niet alleen in je persoonlijke leven, maar ook in je werk en relaties.

Volgens een studie in Frontiers in Psychology (2020) blijken mensen die regelmatig reflecteren op hun emoties en intuïtie, beter in staat om stress te reguleren en meer tevredenheid te ervaren.

Laat het idee van ‘slagen of falen’ los

Je bent niet aan het winnen of verliezen. Je bent aan het leven. Wat als je elke ‘terugval’ ziet als een natuurlijke beweging in je groei? Wat als niets verloren is, maar alles een kans om opnieuw te beginnen?

Wat kun je doen? Zie periodes waarin je minder energie hebt niet als falen, maar als een reset. Een moment om opnieuw in te tunen op wat jij nodig hebt.

Psychologen Carol Dweck en haar team (2006) ontdekten dat een groeimindset – de overtuiging dat je voortdurend kunt leren en ontwikkelen – leidt tot meer veerkracht en succes dan een statische mindset waarin falen als definitief wordt gezien.

Bouw een manier van werken die je energie voedt

Je missie, je doelen, je dromen zijn prachtig. Maar als ze je leegtrekken, dan is het tijd om bij te sturen. Wat als je werkt op een manier die je energie geeft in plaats van kost?

Wat kun je doen? Vraag jezelf: Als ik alles op mijn manier mocht doen, hoe zou mijn dag er dan uitzien? Pas daar kleine veranderingen op toe en kijk wat het met je doet.

Een onderzoek uit 2019 in het Journal of Occupational Health Psychology toont aan dat autonomie in werk – zelf bepalen hoe en wanneer je werkt – de belangrijkste voorspeller is van werkplezier en motivatie.

Maak een shift in je verhaal

Je bent niet iemand die probeert rust te vinden in een chaotische wereld. Je bent iemand die accepteert dat rust en beweging samen bestaan. Zelfliefde betekent dat je niet hoeft te vechten tegen de golven, maar dat je één wordt met de golf. Of zoals Jon Kabat-Zinn (wetenschapper en mindfulness-expert) zegt;

“Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.”

Dit betekent dat je het leven niet altijd onder controle hebt, maar je wél kunt leren omgaan met uitdagingen en veranderingen.

Wat kun je doen? Pas deze shift toe in hoe je over jezelf denkt en hoe je met anderen communiceert. Minder de nadruk op ‘ontsnappen aan stress’, meer de nadruk op ‘meebewegen met je eigen ritme’.

Geef jezelf toestemming om te zijn

Je hoeft niet altijd te weten wat de volgende stap is. Soms mag je gewoon zijn. Luisteren naar je intuïtie. Voelen wat wil ontstaan. Rust vinden in het niet-weten.

Wat kun je doen? Plan momenten waarin je niet werkt, niet optimaliseert, niet vooruitdenkt. Gewoon voelen. Kijk waar je energie je brengt, zonder dwang.

Jij bent al vrij

Je hoeft niet meer te vechten om rust te bereiken. Je mag accepteren dat alles in golven komt en gaat. Controle en loslaten horen bij elkaar. Zelfliefde betekent dat je jezelf toestaat te zijn wie je bent, zonder oordeel.

Dus herinner jezelf eraan, elke dag opnieuw: je bent goed genoeg.

Carina

De kracht van mededogen en compassie

De kracht van mededogen en compassie — waarom geven ons verrijkt

Als levende wezens de vruchten van het geven en delen zouden kennen, zouden ze niet eten zonder gegeven te hebben…
− De Boeddha

Wanneer het leven onverwacht toeslaat

We denken vaak dat het leven maakbaar is, tot het onverwacht anders loopt. Het tragische verlies van Simos Vrakas, een professionele duiker en eigenaar van een duikschool op Kreta, herinnert ons hier pijnlijk aan. Hij liet zijn zwangere vrouw Grete en hun jonge dochtertje gebroken en zonder inkomen achter. Terwijl Grete probeert te overleven met een kindje aan haar hand en een nieuw leven in haar buik, worden de dagen gevuld met pijn, zorgen en financiële stress.

Op zulke momenten wordt één ding glashelder: mededogen en compassie zijn geen luxe, maar een noodzaak.

Mededogen: de brug tussen mensen

Mededogen gaat verder dan medelijden. Het is het diepe verlangen om het lijden van een ander te verlichten. Wanneer we écht luisteren en handelen vanuit compassie, maken we de wereld een stukje lichter voor elkaar. De woorden van de Boeddha herinneren ons eraan dat geven ons niet armer maakt, integendeel, het verrijkt onze ziel.

Stel je voor: een klein gebaar, een simpele donatie, kan voor Grete en haar kinderen het verschil maken tussen wanhoop en hoop. Wanneer we delen wat we kunnen missen, scheppen we een brug tussen hun pijn en onze menselijkheid.

Waarom geven ons verandert

Geven zet een kettingreactie van goedheid in gang. Het maakt niet uit hoeveel je geeft, maar dat je geeft vanuit je hart. De kleine gebaren die je vandaag maakt, kunnen een enorm verschil maken voor iemand die alles verloren heeft. Bovendien zorgt geven ervoor dat we zelf weer in contact komen met wat écht belangrijk is: verbinding, liefde en zorg voor elkaar.

Help mee: een klein gebaar, een groot verschil

Vandaag kun jij laten zien wat mededogen écht betekent. Door te geven, geef je Grete en haar kinderen een sprankje hoop in deze gitzwarte tijd.

Elke donatie telt.
Geef vanuit je hart en laat zien dat ze er niet alleen voor staan.

 

Laten we samen bewijzen dat de woorden van de Boeddha kloppen: de vruchten van het geven zijn oneindig.


 

In de duisternis wordt het licht geboren

Van burn-out naar balans: mijn weg naar innerlijke rust

 

Vast in een eindeloze stroom van ‘moeten’

Ik weet hoe het voelt om altijd aan te staan. Twee keer had ik een burn-out. Twee keer trapten mijn lichaam en geest op de rem, terwijl ik zelf alleen maar harder wilde rennen. Misschien herken je dat gevoel ook: de druk om alles goed te doen, geen tijd om stil te staan en het gevoel dat je nooit genoeg doet.

De eerste signalen die ik negeerde

In de jaren negentig werkte ik bij KLM als Terminal Officer, een drukke baan. Tegelijkertijd runde ik een Griekse traiterie in Leiden, samen met mijn toenmalige Griekse vriend. Wat begon als een spannend avontuur, werd al snel een uitputtingsslag. Omdat mijn vriend geen Nederlands en slecht Engels sprak, kwam alle verantwoordelijkheid op mij neer. Ik regelde de financiën, de lening, de inkoop en de levering van producten. Na mijn werk en op vrije dagen reisde ik naar Leiden om de zaak draaiende te houden.

De stress stapelde zich op. Ik sliep slecht, verloor het overzicht en voelde me uitgeput. Uiteindelijk liep niet alleen de relatie stuk, maar stond ik financieel op de afgrond en kreeg ik een burn-out.

De ommekeer: luisteren naar mijn eigen behoeften

Pas toen ik compleet stilviel, besefte ik dat het anders moest. Ik maakte een plan van aanpak en begon met de patronen die me uitputte te herkennen. Het ‘moest’ anders! Ik begon te lezen over persoonlijke ontwikkeling en zocht professionele hulp. Veel dingen heb ik zelf moeten inzien en verbeteren en dat gaat niet zonder slag of stoot, je zult echt die zelfdiscipline ‘moeten’ blijven hanteren om er beter uit te komen. Het heeft mij uiteindelijk een beter mens gemaakt en ik sta zo veel lichter in het leven, ik ben super dankbaar dat het mij is overkomen! Gek hè, om dat te zeggen van een burn-out, maar in de duisternis wordt het licht geboren. ✨✨✨

Wat ik leerde over stress en balans

✅ Rust nemen is geen luxe, maar een noodzaak.
✅ Niet alles hoeft perfect te zijn. Goed is vaak goed genoeg.
✅ Grenzen stellen is een daad van zelfzorg, geen egoïsme.
✅ Ademhaling en meditatie brengen je terug naar het hier en nu.
✅ JOMO (Joy of Missing Out) is krachtiger dan de angst om iets te missen.

Mijn missie: anderen helpen naar meer rust en energie

Mijn ervaring zet ik nu in om ondernemende vrouwen zoals jij te helpen loskomen van het constante ‘moeten’. Ik laat je zien hoe je weer vanuit rust en energie kunt leven.

Wil jij ook leren hoe je ontspannen kunt ondernemen?
Download mijn gratis magische meditatie
Plan een vrijblijvende energiecheck in.

 

 

Geen reacties

Van FOMO naar JOMO

Hoe een gescheurde hamstring mijn kijk op rust voorgoed veranderde

Soms gebeurt er iets in je leven dat alles even op scherp zet….

Voor mij was dat het moment dat ik, op de tweede dag van mijn vakantie, uitgleed in de spagaat bij het zwembad. Het resultaat? Een gescheurde hamstring. Wat begon als een ontspannen vakantie vol mooie plannen, veranderde in een situatie waarin ik letterlijk niets meer kon. De pijn was overweldigend, maar de impact op mijn mindset was nog groter.

Je kent het wel: vakantie. Het moment waarop je even alles loslaat, je batterijen weer oplaadt, en geniet van het nietsdoen. Maar stiekem had ik mezelf een lijstje met to-do’s gegeven. Leuke yoga- en meditatiesessies opnemen, wat creatieve ideeën uitwerken voor mijn content, en vooral… bezig blijven. Want ja, zelfs tijdens de vakantie wil je productief zijn, toch?

De reality check: nietsdoen was niet alleen nodig, het was essentieel‼

Mijn lichaam dwong me letterlijk tot stilstand. Met een pijnlijke hamstring kon ik niet meer doen wat ik van plan was. Geen yoga, geen opnames, geen creatieve sessies. Wat overbleef was rust – iets waar ik blijkbaar al een tijdje niet meer écht ruimte voor had gemaakt. In eerste instantie baalde ik enorm. Maar al snel kwam het besef: dit is precies wat ik anderen leer in mijn werk als coach. Namelijk dat je niet altijd ‘aan’ hoeft te staan en dat rust nemen een essentiële stap is naar een gezonder, gelukkiger leven.

Deze ervaring liet me weer inzien hoe belangrijk het is om bewust voor rust te kiezen, om jezelf de ruimte te geven om ‘niets’ te doen zonder schuldgevoel. Het bracht me terug naar de kern van wat ik mensen wil meegeven: het omarmen van JOMO – de Joy of Missing Out.

Van FOMO naar JOMO: waarom het belangrijk is dat we de ratrace eventjes loslaten

In de huidige maatschappij worden we constant overspoeld met prikkels. Sociale media, werkdruk, verwachtingen van anderen – het voelt alsof we altijd ergens moeten zijn, iets moeten doen, of ergens aan mee moeten doen. Dit fenomeen heet FOMO: de Fear of Missing Out. Je ziet anderen op feestjes, je vrienden die op vakantie zijn, collega’s die nieuwe projecten oppakken, en je voelt de druk om ook mee te doen. Want stel je voor dat je iets mist…

Maar wat we vaak vergeten, is dat die constante druk om meer te doen ons niet gelukkig maakt. Het brengt juist stress, burn-out en een gevoel van ontevredenheid met zich mee. Terwijl we juist die momenten van rust nodig hebben om tot onszelf te komen, nieuwe energie op te doen en te genieten van het leven zoals het is.

Dat is waar JOMO in het spel komt: de ‘Joy of Missing Out’. Het bewust kiezen voor minder. Het loslaten van de drang om altijd overal bij te zijn en in plaats daarvan rust en stilte omarmen.

Mijn persoonlijke les: minder is vaak meer

Toen ik daar op mijn stretcher lag, niet in staat om veel meer te doen dan een beetje zwemmen en wandelen, kwam de epifanie. Het inzicht dat ik tijdens mijn werk anderen help ontdekken, maar dat ik zelf nog dieper mocht ervaren. Je hoeft niet altijd te produceren, te presteren of ergens bij te zijn. Sterker nog, soms is het beste wat je kunt doen: helemaal niets.

En dat is precies waar JOMO om draait. Het is de vreugde die je vindt in het missen van al die extra’s, in het bewust kiezen voor rust en tijd voor jezelf. Mijn gescheurde hamstring dwong me om dieper na te denken over mijn eigen werkritme, mijn toewijding aan altijd iets nieuws creëren, en hoe belangrijk het is om af en toe letterlijk en figuurlijk stil te staan.

FOMO versus JOMO: wat zijn de verschillen en hoe herken je ze?

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe FOMO en JOMO zich in het dagelijks leven kunnen manifesteren:

FOMO (Fear of Missing Out):

  • Je scrollt door Instagram en ziet vrienden op feestjes, op vakantie of tijdens evenementen, en je voelt de druk om ook ‘iets’ te doen
  • Je ervaart schuldgevoel als je even pauze neemt, want anderen werken wél door
  • Je voelt de behoefte om constant online te zijn, nieuwe content te maken, of op elk bericht te reageren
  • Je probeert overal bij te zijn en ‘niets’ te missen, wat je uiteindelijk uitput

JOMO (Joy of Missing Out):

  • Je kiest bewust voor een rustige avond thuis met een goed boek, een wandeling, of gewoon wat tijd voor jezelf, zonder sociale druk
  • Je geeft jezelf toestemming om een dag niets te doen en ervaart het als een waardevolle investering in je mentale en fysieke gezondheid
  • Je bepaalt zelf wanneer je online wilt zijn, zonder je te laten dicteren door het algoritme of verwachtingen van anderen
  • Je geniet van het feit dat je niet altijd overal aanwezig hoeft te zijn, en voelt je er juist goed bij

Waarom JOMO je leven kan veranderen?

De overstap van FOMO naar JOMO is niet altijd makkelijk. We leven in een wereld waarin sociale druk en prestatiedruk constant aanwezig zijn. Maar de keuze om bewust tijd voor jezelf te nemen, minder te moeten, en meer te genieten van rust, kan een groot verschil maken.

Na mijn vakantie, waarin ik noodgedwongen rust moest nemen, heb ik besloten om dingen anders te doen. Ik post niet meer omdat het ‘moet’, maar omdat ik écht iets te delen heb. En als ik geen inspiratie heb, kies ik ervoor om even niets te doen. Want wat ik anderen leer, mag ik ook mezelf gunnen: een leven in balans, vrij van de constante ratrace naar meer.

Hoe JOMO jouw leven kan verrijken?

De vreugde van missen draait niet om het volledig loslaten van productiviteit of sociale interactie. Het gaat erom dat je bewuster kiest. Dat je ruimte maakt voor rust, stilte, en momenten van reflectie. Want juist in die momenten vind je nieuwe energie, inspiratie, en helderheid.

Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op FOMO – of het nu op sociale media is of op je werk – vraag jezelf af: wat levert het me op? En wat zou het me opleveren als ik deze druk loslaat en kies voor rust? De vreugde van missen kan je leven verrijken op manieren die je misschien nog niet had verwacht.

Leer om de ratrace even los te laten en geniet van wat écht belangrijk is.

Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Lees dan deze zelfzorg tips voor meer ontspanning.

 

 

 

Geen reacties

Van stresskip naar business yogini!

Van stresskip naar business yogini: mijn persoonlijke reis

De weg naar stressvrij ondernemen.

Ik ga je meenemen op een reis. Eentje die begint met een gestreste ADHD-stresskip en eindigt met een ontspannen business yogini? Nou, pak maar een kopje thee en ga er lekker voor zitten, want dit wordt een persoonlijk verhaal dat misschien wel herkenbaar is voor jou.

Het begin

Eerlijk is eerlijk, ik was echt een stresskip. Altijd rennen, altijd haasten, en altijd het gevoel hebben dat ik achter de feiten aanliep. En als je dan ook nog eens ADHD hebt, kun je je voorstellen dat mijn hoofd een soort draaimolen was van gedachten en to-do lijstjes. Herkenbaar?

Volgens een studie van SheConsult ervaart maar liefst 68% van de vrouwelijke ondernemers regelmatig stress door hun drukke schema’s en verplichtingen. Bij vrouwen met ADHD ligt dat percentage nog hoger. Dus ja, ik voelde me vaak als een kip zonder kop die maar rondjes bleef rennen.

De eerste stap: Zelfreflectie

Op een dag was de maat vol. Ik kon zo niet langer doorgaan, want ik had al twee keer burn-out gehad! Dus besloot ik te beginnen met zelfreflectie en yoga. Dat klinkt misschien zwaar, maar eigenlijk is het best simpel. Ik begon mezelf vragen te stellen: Waarom voel ik me zo gestrest? Wat kan ik veranderen? Het was alsof ik een spiegel voor mezelf hield en eindelijk begon te begrijpen wat er echt aan de hand was.

Volgens de yoga filosofie is zelfreflectie essentieel voor stressmanagement. Door jezelf kritische vragen te stellen, kun je patronen en triggers herkennen die bijdragen aan je stressniveau. Deze eerste stap was voor mij een eyeopener.

Kleine veranderingen, grote impact

Ik begon met kleine veranderingen. Ik ontdekte dat zelfreflectie niet alleen betekende dat ik nadacht over wat er misging, maar ook over wat er wél goed ging. Elke avond schreef ik drie dingen op waar ik dankbaar voor was. Dit simpele ritueel hielp me om mijn gedachten te ordenen en meer focus te krijgen.

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek bleek niet alleen mijn humeur te verbeteren, maar ook mijn algehele welzijn. Een studie van de University of California, Davis toont aan dat mensen die dagelijks hun dankbaarheid uiten, 25% gelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. Het leek misschien een kleinigheid, maar de impact was enorm.

Ontdekking van Raja yoga

In het begin dacht ik: “Yoga? Dat is toch niets voor mij, ik ben veel te druk en mijn lijf is veel te stijf!” Maar ik besloot het een kans te geven. En wat bleek? Raja yoga was precies wat ik nodig had. Het bracht me rust, balans en een moment van stilte in mijn drukke leven.

Volgens de yoga filosofie, helpt yoga niet alleen om fysiek sterker en flexibeler te worden, maar vermindert het stress, bevordert het mentale helderheid en je krijgt meer zelfkennis en zelfinzicht. Je komt als het ware bij je rustpunt. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Occupational Health Psychology toont aan dat werknemers die regelmatig yoga beoefenen, 40% minder last hebben van werkgerelateerde stress. Kun je nagaan!

En voor degenen die denken dat hun lijf te stijf is voor yoga: geloof me, ik was daar ook. Maar yoga gaat niet om perfectie. Het gaat erom jezelf de ruimte te geven om te groeien en te verbeteren. Begin met eenvoudige oefeningen en met meditaties en bouw langzaam op. Je zult versteld staan van wat je lichaam en geest kan bereiken.

Meditatie en mindfulness

Naast yoga begon ik ook met meditatie en mindfulness. Ik hoor je denken: “Maar ik heb daar helemaal geen tijd voor!” Dat dacht ik ook, maar zelfs vijf minuten per dag kunnen een wereld van verschil maken. Het leerde me om in het moment te leven en niet constant te piekeren over wat er nog allemaal moest gebeuren.

Meditatie heeft talloze voordelen, waaronder het verminderen van stress en het verbeteren van focus en productiviteit. Volgens een studie van Harvard Medical School kan regelmatige meditatie de symptomen van angst en stress met 30% verminderen. Ik zeg, start vandaag nog!

Een eenvoudige tip om te beginnen: zoek een rustige plek, sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Laat gedachten komen en gaan zonder oordeel. Begin met een paar minuten per dag en bouw het langzaam op. Het mooie van meditatie is dat je het overal kunt doen, zelfs tijdens een korte pauze op je werk.

Van stresskip naar business yogini

Langzaam maar zeker begon ik te veranderen. Mijn stressniveau daalde en ik voelde me steeds meer ontspannen. Ik ging van een constante staat van stress naar een plek van rust en focus. Mijn productiviteit ging omhoog en mijn stress ging omlaag. En het mooiste? Ik begon weer te genieten van het leven.

Je weet dat je leert van de ervaringen van anderen en het kan je eigen stressmanagement verbeteren. Mijn succesverhaal biedt je praktische inzichten en inspiratie om stress te reduceren. Het laat je zien dat effectieve stressmanagement mogelijk is en ik bied je motiverende voorbeelden.

Volgens een rapport van Forbes delen 80% van de succesvolle vrouwelijke ondernemers dat zelfreflectie een sleutelrol speelt in hun succes.

Conclusie: De weg naar stressvrij ondernemen

Is stressvrij ondernemen een mythe? Nee, het is een doel dat binnen handbereik ligt. Door zelfreflectie en diverse stressmanagement technieken te integreren, kun je een stressvrij leven leiden.

Het bereiken van een stressvrij leven verbetert zowel je persoonlijke als professionele welzijn. Volgens de World Health Organization kan effectieve stressmanagement de werkproductiviteit met 20% verhogen.

Maak een actieplan om de besproken technieken in je dagelijkse routine te integreren en begin vandaag nog aan je reis naar stressvrij ondernemen. Start vandaag nog met het implementeren van deze strategieën en zet de eerste stap naar een stressvrij leven.

Wat jij kunt doen:

Dus, wat kun jij doen om deze verandering te maken? Hier zijn 5 simpele stappen om mee te beginnen:

  1. Begin met zelfreflectie: Stel jezelf vragen en luister naar de antwoorden. Wees eerlijk tegen jezelf2
  2. Maak kleine veranderingen: Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent3
  3. Probeer yoga: Zelfs als je denkt dat je te stijf bent of te druk hebt. Begin klein en bouw het op
  4. Meditatie en mindfulness: Neem elke dag een paar minuten de tijd om te mediteren of gewoon stil te zitten en te ademen
  5. Wees geduldig met jezelf: Verandering kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren.

Stressmanagement is essentieel voor het welzijn en succes van vrouwelijke ondernemers. Door zelfreflectie, kleine veranderingen, yoga en meditatie kun je je stressniveau verlagen en je levenskwaliteit verbeteren. Het is een reis, maar eentje die de moeite waard is. Start vandaag nog en geef jezelf de kans om te groeien en te bloeien als een ontspannen business yogini. Succes!

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Kijk dan even hier naar onze business workation, daar leer je alles te implementeren in 6 dagen tijd op een superrelaxte en exclusieve locatie in Griekenland!

Wil je gelijk beginnen met je gewoontes aanpakken? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass : verander je gewoontes in 5 simpele stappen!

Dus, als ik het kan, dan kan jij het ook! Begin vandaag nog en ontdek hoe je van een stresskip kunt transformeren naar een ontspannen business yogini.

Namasté,

Carina

Panta Rhei, maar het stroomt niet altijd!

Panta Rhei, maar niet altijd!

Zoals de Griekse filosoof Heraclitus al zei, panta rhei, alles stroomt. Net zoals in een rivier continu nieuw water toestroomt en toch dezelfde rivier blijft, zo ervaren wij ook de eeuwige, constante veranderingen in het leven. Het concept van panta rhei illustreert de eenheid van tegendelen en de constante stroom van verandering.

Hier op Kreta, in het pittoreske dorpje waar wij momenteel verblijven, hebben we recentelijk vier dagen zonder water gezeten. Ja, je leest het goed: vier hele dagen zonder een druppel water uit de kraan! Het klinkt ongelooflijk, maar het was een realiteit die ons bewust maakte van de luxe van dagelijks stromend water. Het besef hoe belangrijk het is om gewoon de wc door te kunnen spoelen, te douchen, de afwas te doen of de tuin te sproeien, is een eye-opener. Sta hier eens even bij stil – je begrijpt meteen hoe waardevol het is.

Water!

Vanmorgen voelde ik me zo blij als een kind toen ik ontdekte dat er weer water uit de kraan kwam. Ik kon eindelijk douchen en mijn haar wassen! Hoe simpel kan geluk zijn?

Maar zoals Heraclitus ons leert, stroomt het niet altijd in het leven. Soms voelt het zelfs alsof je tegen de stroom in zwemt en alles wat je doet moeizaam gaat. Herken je dat gevoel? Alsof je voortdurend tegen je eigen stroom in probeert te bewegen en niets lijkt te lukken?

Kwestie van geduld?

Op zulke momenten is geduld vaak de sleutel. Net zoals met het waterprobleem hier, kan tijd wonderen doen en dingen weer op hun plaats laten vallen. Maar soms is er meer nodig dan alleen wachten. Soms moet je jezelf een liefdevolle schop onder je kont geven, zoals ik dat gisteren bij mezelf deed, om weer in beweging te komen. Want uiteindelijk draait het daar om: alles is in beweging. Panta Rhei.

Heraclitus

Dus de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je vastzit of tegen de stroom in zwemt, herinner jezelf dan aan de filosofie van Heraclitus. Besef dat alles in beweging is, en dat ook dit moment van stagnatie voorbij zal gaan. Misschien kost het wat tijd en geduld, misschien wat zelfmotivatie, maar uiteindelijk zal de stroom weer hervatten. Panta Rhei, alles stroomt, maar niet altijd op hetzelfde moment of op dezelfde manier.

 

De Pijnlijke (Stief) Moederdag: over liefde, verlies en groei

Het is bijna Moederdag, waar ben jij dankbaar voor?

Het kan best leuk zijn, Moederdag. Als jij zelf moeder hebt mogen worden en je dierbare kindjes verwelkomen je op Moederdag met een ontbijtje op bed, zelfgemaakte tekeningen, of andere knutselwerken, speciaal voor jou gemaakt. Dan smelt je moederhart en stroomt dat vol met liefde, toch? Althans, dat denk ik. Want ik heb dat helaas niet mogen ervaren in dit leven.

Het voelt vreemd om dat nu zo op te schrijven, want tot mijn dertigste zei ik altijd dat ik geen kinderen wilde. Het idee leek me gewoon niet aantrekkelijk. Maar daarna begon er iets te kriebelen en begon ik er langzaamaan anders over te denken. Mijn toenmalige partner was gescheiden en had al een kind. Hij wilde niet nog een keer hetzelfde meemaken. Achteraf gezien was dat prima, want hij was Grieks en dan had ik vast moeite gehad om bij hem weg te gaan; een kind in twee landen laten opgroeien is niet zomaar wat.

Later ontmoette ik de liefde van mijn leven, en ik was bijna 40. Ik dacht: het kan nog net! Helaas was hij ook gescheiden en had al drie kinderen, dus hij zat er niet echt op te wachten om opnieuw vader te worden. Wat is je lot, denk je dan? We hebben het geprobeerd, maar het is er niet van gekomen. Het was een emotioneel uitputtende periode omdat ik er constant mee bezig was, maar het lukte gewoon niet. Uiteindelijk werd ik wel stiefmoeder, maar geen moeder. Het woordje ‘stief’ hebben we vrij snel laten vallen, mede dankzij de oudste, die zei: “Laten we er bonusmoeder van maken, want je bent een extra moeder geworden.” Dat klinkt toch veel liever en leuker?

Zo ben ik nu al 20 jaar bonusmoeder en inmiddels bonus oma van twee hele lieve kleindochters. Voor hen ben ik gewoon oma. En wat geeft dat veel blijdschap en liefde! Ik kan me nu een heel klein beetje voorstellen wat het is om moeder te zijn, maar ik weet zeker hoe het voelt om oma te zijn. Het is niet mijn DNA dat ik heb doorgegeven, maar blijkbaar was het universum mij toch goed gezind om twee prachtige kleindochters te schenken, waarvan ik in één van hen heel veel van mezelf herken. Hoe leuk is dat?

De pijn van het niet-moederschap is ondertussen wel weggeëbd, en daarvoor is er nu liefde voor de kinderen en kleinkinderen in de plaats gekomen. Ik besef nu dat alles loopt zoals het bedoeld is, dus ook dit. Ik ben dankbaar voor dit proces, de inzichten, en de wijsheid die ik heb mogen ontvangen. Het heeft wel even geduurd voordat ik die rust kon vinden, maar ik ben blij dat ik mezelf die tijd heb gegund.

Dus nu vraag ik jou: Waar ben jij dankbaar voor? Wat gun jij jezelf?

Moederdag is niet voor iedereen even gemakkelijk. Of je nu moeder bent, bonusmoeder, stiefmoeder, of helemaal geen moeder, het is een dag die emoties naar boven kan brengen. Als je je er doorheen worstelt, weet dan dat je niet alleen bent. Als je je geliefd voelt, koester die momenten. Uiteindelijk draait het allemaal om liefde, in welke vorm dan ook.

Gun jij jezelf ook een rustpunt? Wil jij met gelijkgestemden aan jezelf werken?

Dan is dit helemaal geschikt voor jou: http://www.lefkasretreats.com

Geef het aan jezelf als (Stief),(Bonus) Moederdag cadeau, gewoon omdat je het waard bent❣

10 fouten die de meeste ondernemers maken als ze denken aan: stresspreventie.

Waarom je als ondernemer wanhopig op zoek bent naar de work-lifebalance en je niet gelijk aan stresspreventie denkt.

Je bent niet alleen, ik zal het je uitleggen in dit blog.

 

Als je als zelfstandig ondernemer altijd ‘aan’ staat, dan weet je hoe lastig het is om die work-lifebalance te vinden én te behouden! Ik bedoel, wie heeft er tijd om even rustig adem te halen als je constant bezig bent met het najagen van je passie, toch? Maar laten we eerlijk zijn, altijd maar op het randje van uitputting balanceren is gewoon niet haalbaar op de lange termijn. Herken je dat? Je wilt die balans vinden, maar het lijkt een eindeloze strijd.

Maar hey, ik heb een geheim voor je: stresspreventie is niet alleen iets voor yogi’s en meditatiegoeroes. Het is iets wat jouw bedrijf kan laten floreren én ervoor kan zorgen dat jij niet als een uitgebluste kaars eindigt. Serieus, het is tijd om die foute denkwijzen over stresspreventie te dumpen en te ontdekken hoe je écht die balans kunt vinden.

Dus laten we eens kijken naar die 10 veelgemaakte fouten die wij als ondernemers vaak maken, en nog belangrijker, hoe we die kunnen vermijden. Want geloof me, het is mogelijk om alle ballen hoog te houden én nog een beetje van het leven te genieten.

10 meest gemaakte fouten :

1. Ik heb geen tijd om in mijzelf te investeren, alle tijd gaat naar mijn bedrijf.

Tegenargument : Investeer in jezelf is als investering in de toekomst van je bedrijf. Zelfzorg en stresspreventie horen daar zeker bij want wist je dat 1 op de 6 ondernemers met stress gerelateerde klachten rondloopt?  Jij bent je bedrijf dus is het geen luxe maar een pure noodzaak om in jezelf te investeren. Zo houd je je bedrijf en jezelf op de been, sterker nog hier kun je alleen maar voordeel mee behalen!

2. Is het wel effectief?

Je vraagt je misschien af of stresspreventie echt resultaten oplevert, of dat het gewoon een modegril is.

Tegenargument: Talloze studies tonen aan dat zelfzorg en stresspreventie een positieve invloed heeft op zowel fysieke als mentale gezondheid.

3. Ik doe niet aan yoga en mediteren, is dat een must bij stresspreventie?

Je maakt je zorgen dat stress preventie activiteiten niet geschikt zijn voor jou vanwege fysieke beperkingen of persoonlijke voorkeuren?

Tegenargument: Zelfzorg is maatwerk. Er zijn talloze manieren om voor jezelf te zorgen, van wandelen in de natuur tot het volgen van workshops en eenvoudig ademwerk. Tevens blijkt bij mij in de praktijk dat 9 van de 10 klanten die niet aan yoga en meditatie deden, zodra ze de positieve effecten ervan ervaren, dit tot hun dagelijks routine maken.

4. Het kost teveel geld

Geld uitgeven aan zelfzorg kan inderdaad als een luxe voelen, vooral wanneer je als ondernemer constant op de kosten moet letten.

Tegenargument: Het is een investering in je welzijn en effectiviteit als ondernemer. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je beter presteren, helderder denken en uiteindelijk meer succes behalen. Daarnaast kun je een groot deel van de kosten afschrijven, neem daarvoor contact op met je eigen accountant.

5.  Een workation? Valt dat onder stresspreventie? Is dat niet gewoon een vakantie?

Ik moet weleens tijdens mijn vakantie iets afhandelen. Dus dat doe ik al. Schreef iemand op LinkedIn, bij mijn post over de workation. Dat is geen workation. Een vakantie houden en ook wat tussendoor werken, lijkt op een workation, toch?

Tegenargument : Een workation is een combinatie van werken aan jezelf en aan je bedrijf, in een rustgevende omgeving. Even een time-out waarin je kunt opladen en tegelijkertijd supertoffe activiteiten kun ondernemen. Door even stil te staan, kun je juist verder komen. Het is tijd om te ontspannen in de inspanning, om de kracht van rust te ervaren en zo de groei van jezelf én je bedrijf te stimuleren.

6. Wil wel door blijven werken is er wifi?

Je bent bang dat je niet kunt werken tijdens de stresspreventie activiteiten vanwege gebrek aan wifi of andere zakelijke voorzieningen.

Tegenargument: Onze locatie biedt wifi en andere zakelijke voorzieningen voor ondernemers die ook tijdens hun retraite willen blijven werken. Daarnaast kan een pauze van werk je juist helpen om productiever en creatiever te zijn wanneer je weer aan de slag gaat.

7. Ik ben gewend om mijn eigen tijd in te delen en beslis zelf graag of ik ergens aan meedoe

Als zelfstandig ondernemer weet je zelf heel goed wat je wel en niet wilt doen. Je vraagt je af of je nu wel de ruimte krijgt om daarover te beslissen. Of dat je verplicht mee moet doen met de groep.

Tegenargument: Er zijn geen verplichtingen en je moet dus helemaal niets. Je mag aan jezelf denken en werken en we gaan respectvol met je wensen om. Het is echter wel aan te raden om met de activiteiten mee te doen. Het deelnemen aan ontspannende activiteiten tijdens de workation, zoals yoga, meditatie of wandelen in de natuur, kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Dit kan op zijn beurt je focus en concentratie verbeteren, waardoor je effectiever kunt werken aan je taken en doelen.

8. Ik ben niet vegetarisch en houd ook van een wijntje, dus dit is niks voor mij.

Je denkt dat tijdens een workation/retreat, er alleen maar vegetarisch gegeten wordt en dat er geen alcohol geschonken mag worden, dus heb jij voor jezelf al besloten dat dit niet gaat werken.

Bij onze workation wordt er zeker aandacht geschonken aan een gezonde geest in een gezond lichaam en daar sluit het mediterrane dieet naadloos op aan. Vis en veel groente en af en toe een goed stukje vlees horen daar zeker bij en een heerlijk glas wijn tijdens het diner om het compleet te maken. Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding, zoals Hippocrates al zei!

9. Het is niks voor mij om een kamer met een ander te delen.

Je denkt dat je verplicht met een ander de kamer moet delen en wilt je eigen gang kunnen gaan.

Tegenargument: Het is niet verplicht om een kamer te moeten delen, je kunt ervoor kiezen om een eigen kamer te nemen, tegen extra betaling. Wat misschien ook leuk is om te weten, dat als je met samen komt met een vriend(in) of partner, dan krijg je € 200,- korting p.p. op de totale workation kosten, bij een gedeelde kamer.

10.  Zodra ik thuis ben verval ik dan weer in mijn oude routine?

Ben je bezorgd dat zodra je terug thuis bent, de dagelijkse drukte je meteen weer opslokt en je weer in je oude gewoonten vervalt?

Tegenargument: De vaardigheden die je tijdens de workation opdoet, zijn van onschatbare waarde voor je professionele leven. Echter, waar anderen de workation achter zich laten bij terugkeer, gaan wij nog een stap verder. We bieden ondersteuning en coaching aan, zelfs wanneer je weer thuis bent en het moeilijk vindt om het geleerde in de praktijk te brengen. Dit speciale en unieke aanbod maakt deze workation tot een totale transformatie reis.

Het is tijd om die work-lifebalance serieus te nemen. Een workation biedt niet alleen ontspanning, maar ook de kans om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Stel je open voor nieuwe ervaringen, ontmoet inspirerende mensen en laat je creativiteit de vrije loop.

En weet je wat het mooie is? Tijdens zo’n workation ontmoet je niet alleen gelijkgestemde ondernemers, maar bouw je ook aan waardevolle professionele relaties. Wie weet wat voor kansen eruit voortkomen? Nieuwe samenwerkingen, zakelijke deals, of gewoon een frisse kijk op je eigen bedrijf.

Dus laten we die bezwaren aan de kant schuiven en de voordelen omarmen. Een workation is niet alleen een moment van ontspanning, maar ook een kans om te groeien, te leren en jezelf én je bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen.

Ontdek nu hoe je stress kunt verminderen en meer balans kunt vinden in je leven als ondernemer! Profiteer van ons exclusieve aanbod en boek vandaag nog jouw plek voor een inspirerende workation. Wacht niet langer en investeer in jezelf en je bedrijf. Klik hier om te reserveren en begin aan jouw reis naar persoonlijke groei en succes!

×